Ana SayfaAnalizBitcoin OnChain Analizi, Jackson Hole Düşüşünden Sonra Bitcoin'i Majör Onchain İndikatörleri İle...

Bitcoin OnChain Analizi, Jackson Hole Düşüşünden Sonra Bitcoin’i Majör Onchain İndikatörleri İle Analiz Yaptık

-

Jackson Hole 2022’yi de geri de bıraktık ve Powell’ın konuşmasından sonra kripto market dahil her platformda satış baskıları yoğunlaştı. Bizim ilgimiz kripto markette. Bu sert satışlardan sonra bazı Onchain metrikleri ile Bitcoin’e göz atalım.

Bitcoin: Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) (Gerçekleşmemiş Kar/Zarar) değeri.

Tekrar 0 (sıfır) değerinin altına indi. Kapitülasyon bölgesi 0 değerinin altı olarak belirlenmiştir. Genel olarak, NUPL sıfırdan ne kadar yukarı saparsa, piyasa trendleri tepelere yakın olur. NUPL değeri aşağı doğru ilerledikçe alıcı ve satıcıların “endişe” oranı yükselir. İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak : Glassnode.com

Advanced NVT Signal, Gelişmiş NVT Sinyali

Bu indikatörde -0,5xSD standart sapmasını kırmamız gerekiyor. Birkez denedi kabul edebiliriz ama bu standart sapma bu indikatörde en kuvvetli direncimiz. Advanced NVT sinyali (mavi eğri) bu standart sapmayı kırıp kalıcılık sağlaması için Bitcoin MarketCap değerinin yükselmesi gerekiyor.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak : lookintobitcoin.com
Kaynak : Messari.io

MVRV Z-Score

 

Kaynak : lookintiobitcoin.com

MVRV Z-Skoru, Btc‘in “gerçeğe uygun değerine” göre fazla veya düşük değerde olduğunu değerlendirmek için kullanılır. Z score eğrisi son düşüşle yeniden yeşil alan bölgesine girdi. Piyasa değerinin gerçekleşen değerin çok altında olduğunu gösteriyor.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

Bitcoin Logarithmic Growth Curves (Bitcoin Logaritmik Büyüme Eğrileri)

Gelecekteki fiyatları tahmin etmek için geçmiş verilerle istatistiksel bir logaritmik büyüme eğrisi çizen bu indikatörde, Bitcoin tarihinde görülmemiş bir sonuç verdi. Bitcoin 8 MAyıs 2022’den beri LowDev eğrisinin altında fiyatlanıyor.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak : lookintobitcoin.com

Bitcoin: Coin Days Destroyed (CDD), Yok Edilen Coin Günleri

Sosyal medyada bıkkınlık geldi. CDD aşağı CDD yukarı. Son düşüş hareketlerini tetikleyen kaynakların uzun vadeci holderların olmadığı kesin. 155 gün ve daha eski hodl edilen Bitcoinlerden kayda değer bir hareketlilik söz konusu değil. Daha önceden hareket ettirilen eski Bitcoinlerin uygun tepeler oluştuktan sonra sattığını düşünebiliriz ama… Düşüşlerin nedeni daha çok vadeli kanalda Bitfinex ve Ftx short pozisyonlarının güçlü olmasından kaynaklanıyor.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak : Glassnode.com

Bitcoin: Average Spent Output Lifespan (ASOL) (Ortalama Harcanan Çıktı Ömrü), Msol

Asol 24 Ağustos’ta düşükte olsa bir metrik vermiş. Bu düşüşe anlam yüklemek için yeterli olur mu bilemem ama genel yapısı itibariyle ağda işlem gören coinler genç coinler. Hodl süresi düşük. Msol metrik bile vermemiş denilebilir.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak : glassnode.com

Bitcoin: Balansı ≥ 10k adette eşit yada daha fazla Bitcoin tutan cüzdan sayısı.

Böyle düşüşlerde en çok merak edilen onchain verisi “balinalar ne yaptı” verileridir. Sattılar mı hodl’a devam ediyorlar mı? Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere 10K ve üstü Bitcoin tutan cüzdan sayısında gözle görülür bir düşme var. Ağustos başında 103 olan bu sayı şuan itibariyle 97’ye gerilemiş durumda. Diğer cüzdanlarda ise artış gözlemleniyor. (10, 100, 1000 adet ve üzeri)

Kaynak : glassnode.com

Bitcoin: Varlık Ayarlı Dormansi Akışı, Entity-Adjusted Dormancy Flow

Varlık ayarlı Dormansi Akışı, piyasadaki düşüşleri zamanlamak ve boğa piyasasının nispeten normal koşullarda kalıp kalmadığını değerlendirmek için kullanılabilir. Bitcoin’in yükseliş mi yoksa düşüş eğiliminde mi olduğunu doğrulamaya yardımcı olur. 12 Haziran’dan beri dip alandan çıkamadı. Bir kere 14 Ağustos’ta yeşil alana girme eğiliminde bulundu o kadar…

Bitcoin: Net Transfer Volume from/to Exchanges [BTC] – All Exchanges

En çok merak edilen başka bir onchain indikatörü. Aslında akışla alakalı tüm veriler insanlarda merak uyandırıyor. Kim ne almış, nereye ne kadar göndermiş, ne kadarını tutuyor vb. Bu indikatörde giren ile çıkan arasındaki fark fazla ise yeşil, çıkan ile giren arasındaki fark fazla ise kırmızı ile gösteriyor. Genel tabloya bakılınca borsalardan soğuk cüzdanlara çıkan Bitcoinlerin daha fazla olduğunu görebiliriz.

Kaynak : Glassnode.com (borsalara giren ve çıkan bitcoinler arasındaki farkı gösteriyor. )

Fonlama ve Tahmini Kaldıraç Oranları

Son günlerde Fonlama oranları negatifken kaldıraç oranları yükseliyor. Hali ile düşüşü tetikleyici başka bir unsur. Ama Binance kanalında fonlama oranları nötr denilecek seviyede. Daha keskin bir anlamda FTX ve Bitfinex kanalında short pozisyonların yoğunluğuna Binance kanalı sessiz kalıyor.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

All Stablecoins: Exchange Depositing Transactions – Spot Exchanges

Borsalara gönderiken stabil coin işlem sayısında inanılmaz bir düşüş var. 12 Mayıs’ta Tarihinin en yüksek metriğini verirken Bugün 2018 2019 seviyelerinde geziyor. Bu alıma olan ilginin azlığından kaynaklanıyor. Hem Spot kanalı hem de Türev*** kanalında tarihi dip seviyelerini veriyor.

*** Türev Borsa: Kaldıraçlı işlemlerin (Long ve Short pozisyonların yapılabildiği) yapıldığı borsa.

Kaynak: cryptoquant.com

Miner Position Index (MPI)

Ve son olarak “madenciler sattı mı?” sorusunun cevabını verelim. Hayır satmadılar. Satsalar bile ortada madenci kapitülasyonu var denilebilecek bir veri yok.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

BONUS ONCHAİN İNDİKATÖRÜ : HASH RIBBON

Uzun süredir beklediğimiz neticeyi aldık. Umudumu artıran nedenlerden birisi bu ama 30 ve 60 günlük ortalamalar pozisyonunu koruması lazım.

İndikatörün genel açıklamasını için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

3 YORUMLAR

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEÇMİŞ MAKALELER

Bitcoin ETF Nedir? Ne İşe Yarar? Bitcoin’deki Fiyat Artışları Üzerinde ETF’lerin Etkisi

Günümüzde dijital varlıkların yükselişiyle birlikte, kripto para piyasası da büyük ilgi görmektedir. Bitcoin gibi önde gelen kripto paraların popülaritesi arttıkça, yatırımcılar da bu alana yönelmekte...

SEC, Kripto Paraları Hangi Sebeplerle “Menkul Kıymet” İlan Ediyor?

Son zamanlarda kripto paralarla alakalı Sec menkul kıymetler değerlendirmeleri hakkında haberler çok gündem almaya başladı. Peki nedir bu menkul kıymet meselesi? Evvela tanımıyla başlayalım. Menkul...

Vaiot Coin İncelemesi, Vaiot Coin Nedir?

Vaiot Coin (VAI), işletmeler ve bireysel tüketiciler için otomatikleştirilmiş hizmetler ve işlemler sağlamak üzere bir blok zinciri tabanlı AI Asistanları ve zincir üstü Akıllı Sözleşmeler...

Mayıs Ayında Kilidi Açılacak Altcoinlerin Listesi

ThorChain (RUNE): Piyasa Değeri: 348,81 milyon dolar Token Kilidi Açma Miktarı: 3,02 milyon dolar (piyasa değerinin %0,87’si) Tarih: 20 Mayıs 2023 Braintrust (BTRST): Piyasa Değeri: 102,66...

Popüler Makaleler