Ana SayfaKripto FinansDeFi Sektörünün İlk Vurgunlarından YAM Finance Vakası

DeFi Sektörünün İlk Vurgunlarından YAM Finance Vakası

-

DeFi projelerinin ilk vurgunlarından ve büyük vurgunlarından biri olan YAM Finance’ da neler olmuştu? Vurgun muydu yoksa gerçek bir başarısızlık mıydı? Geçmişe bilip geleceğe daha güvenli bakmak için bu olayları detaylı bir şekilde inceledik.

13 Ağustos 2020 tarihine kadar işler çok iyi gidiyordu. DeFi sektöründe “tamamen merkeziyetsiz” olarak en büyük protokollerden biri idi. YAM token sahiplerinin protokolü yönetmesine olanak sağlıyordu.

Kurucu ortak Brock Elmore, 13 Ağustos 2020 günü bir tweet attı ve protokolde bir sorun olduğunu duyurdu. Sorun da şuydu; arz güncelleme özelliği protokolün yönetim sistemini (SERVER) devre dışı bıraktı.

Kendilerine ait olan staking pool (stake havuzu) birçok DeFi coininden oluşuyordu. COMP, AAVE, LINK, WETH, YFI, SNX, MKR ve UNI tokenları stake ederek YAM token kazanılabiliniyordu. Bu sistem hatası sonrası havuzdaki tüm sermaye(az önce saydığımız tokenlar) YAM Protokolüne aktarıldı. Yani ekip bu tokenları kendi yönetim cüzdanlarına aktardı. Tahminlere göre o dönem aktarılan tokenların toplam değeri yaklaşık 90 Milyon$.

 Bu olaydan sonra YAM token fiyatı 150$ civarından neredeyse sıfırlandı. Dev DeFi protokollerinin tokenları bile bu olaydan etkilenmişti, hepsi ortalama %15 düşüş yaşamıştı.

 

Kurucu Brock Elmore ise sonrasında sadece özür diledi. Amacının dolandırıcılık olmadığını ifade etti fakat aktarılan tokenların akıbeti halen belli değil.

Sonrasında ekip YAMV2 (YAM version 2) adında yeni token çıkarılacağını duyurmuştu. Piyasaya bu olayın hemen ardından sürüldü, tabi YAM yatırımcısının yüzü hiçbir zaman gülmedi çünkü eski fiyata endekslenemedi(Luna faciası benzeri). Şu anda ProBit borsasında işlem gören YAMV2’ nin günlük hacmi CMC verilerine göre 72$. MCap değeri ise yine CMC verilerine göre 8.450.000$. Eski YAM token şu anda ise sadece Gate borsasında işlem görmekte. CMC verilerine göre MCap değeri 3.915.000$ günlük hacmi de 13.390$.

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEÇMİŞ MAKALELER

Bitcoin ETF Nedir? Ne İşe Yarar? Bitcoin’deki Fiyat Artışları Üzerinde ETF’lerin Etkisi

Günümüzde dijital varlıkların yükselişiyle birlikte, kripto para piyasası da büyük ilgi görmektedir. Bitcoin gibi önde gelen kripto paraların popülaritesi arttıkça, yatırımcılar da bu alana yönelmekte...

SEC, Kripto Paraları Hangi Sebeplerle “Menkul Kıymet” İlan Ediyor?

Son zamanlarda kripto paralarla alakalı Sec menkul kıymetler değerlendirmeleri hakkında haberler çok gündem almaya başladı. Peki nedir bu menkul kıymet meselesi? Evvela tanımıyla başlayalım. Menkul...

Vaiot Coin İncelemesi, Vaiot Coin Nedir?

Vaiot Coin (VAI), işletmeler ve bireysel tüketiciler için otomatikleştirilmiş hizmetler ve işlemler sağlamak üzere bir blok zinciri tabanlı AI Asistanları ve zincir üstü Akıllı Sözleşmeler...

Mayıs Ayında Kilidi Açılacak Altcoinlerin Listesi

ThorChain (RUNE): Piyasa Değeri: 348,81 milyon dolar Token Kilidi Açma Miktarı: 3,02 milyon dolar (piyasa değerinin %0,87’si) Tarih: 20 Mayıs 2023 Braintrust (BTRST): Piyasa Değeri: 102,66...

Popüler Makaleler