Ana SayfaTeknik EnstrümanlarMum Grafiklerinde Fib Düzeltmesi ile Destek ve Direnç Noktası Belirlemek, Fib Seviyeleri

Mum Grafiklerinde Fib Düzeltmesi ile Destek ve Direnç Noktası Belirlemek, Fib Seviyeleri

-

Aslında en önemli konulardan birisi. Bu destek ve direnç noktaları doğru tespit edildiğinde başka indikatörler ve hareketli ortalamalarla çok rahat al ve sat kararı verebiliriz. Bunu sadece kripto borsada değil diğer borsalarda da çok rahat uygulayabiliriz.

Destek noktaları genelde grafiğin yukarı dönmeye karar verdiği, alıcıların yoğun olduğu, fiat trendleri veya fibo destek noktalarıdır. Direnç noktaları ise yoğun satış baskısının olduğu, fiatın ilerlemesine müsade etmeyen, trendler ve fibo direnç noktalarıdır.

Fib Düzeltmesi

Fib Düzeltmesi, 13.yy’da yaşamış Fibonacci’nin matematik kuralından gelir. Bunu irdelemeyeceğim. Konuya direk girecek olursak Tradingview üzerinde de kolayca ulaşacağınız Fib düzeltmesi ile başlayacağım.

 

Bu uygulama ile grafik üzerinde tespit edeceğiniz bir dip nokta ile bir tepe noktası arasında çekeceğiniz fib düzeltmesi ile olası destek ve dirençleri tespit edebilirsiniz. Grafik 4H 1D 1W gibi istediğiniz zaman aralıklarında olabilir. Bu sizin yaptığınız yatırımın vadesi olduğundan istediğiniz zamanı seçebilirsiniz. Bu iki nokta arasında keskin bir kural yoktur. Belirlediğiniz size uygun dip ve tepe noktası olması yeterlidir.

Fib Değerleri ve kullanımı

  • %0
  • %23,6
  • %38,2
  • %61,8
  • %78,6
  • %100

En çok destek ve direnç olarak kullandığım değerler 0,382 ve 0,618 değerleridir. Grafik olarak inceleyelim :

Daha önceden dip ve tepe yapmış iki nokta ele aldım. Şimdiki değerin bu iki nokta arasında olması benim için önemli. Çünkü bir önceki dip ve tepenin nerelerinde destek ve direnç oluşmuş onu gözlemlemem gerekiyor.

Btc’nin yakın zamanda ~ 43K ile 61,5K arasında fibo çektim. Ve fib düzeltmesi bana muhtemel destek ve dirençleri vermiş oldu. Daha önceden bahsettiğim önemli iki değere bakacak olursak (0,382 ve 0,618) ne kadar önemli destek direnç olarak çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. 0,618 seviyesi 50K’dan çok önemli bir alıcı desteği ile mumlar iğnelemiş ve ivmesini yukarı almış. Grafiğin biraz daha gerisine bakacak olursak bu noktayı daha önceden de bir çok kez denemiş olduğunu bu seviyenin hem destek hemde direnç olarak kullanılabileceğini görmüş olursunuz.

Bu şekilde piyasanın geriye çekilmeye başladığı zaman, düzeltme zamanlarında hangi noktaların destek noktası olduğunu görmemizi veya piyasanın yükselmeye başladığı zaman da hangi noktaların direnç noktası olduğuna öngörü yapmamıza yardımcı olur.

Grafiklere iyice aşina olduğumuz zaman çoğu zaman destek ve dirençleri fibo kullanmadan bile çok hızlı tespit etmemiz mümkün olabiliyor.

Ath (All Time High) yapılan değerlerde kullanılması gereken Trend-Temeli Fib Uzatma ‘yı bir sonraki blog yazımda inceleyeceğiz. Herkese bol şans dilerim.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEÇMİŞ MAKALELER

Bitcoin ETF Nedir? Ne İşe Yarar? Bitcoin’deki Fiyat Artışları Üzerinde ETF’lerin Etkisi

Günümüzde dijital varlıkların yükselişiyle birlikte, kripto para piyasası da büyük ilgi görmektedir. Bitcoin gibi önde gelen kripto paraların popülaritesi arttıkça, yatırımcılar da bu alana yönelmekte...

SEC, Kripto Paraları Hangi Sebeplerle “Menkul Kıymet” İlan Ediyor?

Son zamanlarda kripto paralarla alakalı Sec menkul kıymetler değerlendirmeleri hakkında haberler çok gündem almaya başladı. Peki nedir bu menkul kıymet meselesi? Evvela tanımıyla başlayalım. Menkul...

Vaiot Coin İncelemesi, Vaiot Coin Nedir?

Vaiot Coin (VAI), işletmeler ve bireysel tüketiciler için otomatikleştirilmiş hizmetler ve işlemler sağlamak üzere bir blok zinciri tabanlı AI Asistanları ve zincir üstü Akıllı Sözleşmeler...

Mayıs Ayında Kilidi Açılacak Altcoinlerin Listesi

ThorChain (RUNE): Piyasa Değeri: 348,81 milyon dolar Token Kilidi Açma Miktarı: 3,02 milyon dolar (piyasa değerinin %0,87’si) Tarih: 20 Mayıs 2023 Braintrust (BTRST): Piyasa Değeri: 102,66...

Popüler Makaleler